Extrem Chorizo de Bellota 100% Iberico koperta
Opis
Jeśli rozważasz degustację swojego kawałka chorizo iberico de bellota i zastanawiasz się nad jego pochodzeniem, to chcielibyśmy Ci o tym opowiedzieć: Chorizo iberico to wędliny wytwarzane z mięsa wieprzowego iberico, które jest suszone w procesie bardzo podobnym do innych znanych wędlin. Chorizo to typowo hiszpańskie danie, o zaokrąglonym i wydłużonym kształcie, ponieważ jest faszerowane w naturalnym jelicie wieprzowym. Papryka czerwona jest jednym z jego najważniejszych składników i nadaje mu charakterystyczny czerwony kolor.
Chorizo iberico de bellota różni się od innych odmian chorizo tym, że jest wytwarzane z mięsa 100% iberyjskich świń, bez krzyżówek, które miały okazję paść się na pastwiskach i były karmione żołędziami. Teraz już wiesz, czym jest chorizo iberico de bellota, ale wiesz, jak je najlepiej smakować?
Z czym najlepiej jeść chorizo? Kawałek sera manchego, trochę chleba i pomidora, plasterki lomo czy dobrej szynki iberico de bellota. Doskonale komponuje się z winem Dehesa de Luna, Cavą lub piwem, co sprawi, że doświadczysz niepowtarzalnego kulinarnego doznania. Jedzenie chorizo to przyjemność, istnieje wiele różnych przepisów na jego przygotowanie, wystarczy wiedzieć, jak je spożywać i cieszyć się w towarzystwie przyjaciół, rodziny lub w samotności. Najlepsze chorizo iberico możesz nabyć w sklepie internetowym deliplanet.pl
Aby przygotować chorizo iberico de bellota, potrzebne jest mięso, tłuszcz wieprzowy, sól i czosnek. Można również dodać inne przyprawy, ale to są główne składniki, jakie powinien zawierać kawałek dobrego chorizo iberico.
Produkcja chorizo to w pierwszym etapie mięso i tłuszcz, które zostają pokrojone na małe kawałki, aby można je było łatwo wymieszać. Następnie pokrojone mięso jest mieszane z resztą składników i przyprawami, a ostatecznie ugniatane, aż uzyska się zwarte połączenie.Okres spoczynku chorizo: kiełbasy pozostawia się na całą dobę, aby aromaty i smaki się ze sobą zharmonizowały. To właśnie wtedy uzyskuje się charakterystyczny aromat i smak chorizo ibérico de bellota, którego tak bardzo doceniamy. Po okresie spoczynku, kiedy aromaty i smaki się już ustalą, kiełbasę napełnia się do naturalnego jelita wieprzowej. Rozmiar kawałka zależy od rodzaju jelita, które jest używane. Proces dojrzewania odbywa się poprzez tradycyjne suszenie w optymalnych warunkach wilgotności i temperatury. Na końcu przechodzi się do fazy dojrzewania. Wtedy chorizo kończy suszenie i osiąga idealny poziom dojrzewania do spożycia. Ten proces zazwyczaj trwa od 4 do 6 tygodni. To, co czyni chorizo cular Ibérico de bellota wyjątkowym, to po odpowiednie przygotowanie i dojrzewanie, a w szczególności dokładnie dobraną mieszankę czystego mięsa i być przyprawione przy użyciu najwyższej jakości przypraw. Chorizo cular ibérico de bellota Extrem jest przygotowywane z wyselekcjonowanego mięsa najlepszych świń 100% iberyjskich, doprawiane najlepszymi przyprawami śródziemnomorskimi.
Termin "cular" odnosi się do jelita, w którym kiełbasa jest faszerowana, o grubości mieści się między 45 a 75 milimetrów. Ta grubość pozwala na wolniejsze suszenie kiełbasy i uzyskanie bardziej intensywnego smaku.