Jamon de bellota 100 % Iberico
Opis
Okres dojrzewania szynki wynosi między 36 a 42 miesiące. Wydłużony i stylizowany kawałek z mięsem o kolorze wiśniowym i intensywnym i długotrwałym smaku, odzwierciedlającym najwyższą jakość produktu. Blister z jamon de bellota, krojony ręcznie przez naszych profesjonalnych rzeźników. Cienkie plastry. Zaleca się otwarcie co najmniej pół godziny przed spożyciem. Zawiera 80 gram produktu. Jamon to nazwa dla tylniej nogi świni. W hierarchi wędlin iberico na najwyższym miejscu. Szynki z rasy iberyjskiej (Jamon Iberico) są uważane za jedne z najlepszych na świecie. Pochodzą od specjalnej rasy świń iberyjskich, które są hodowane w specyficznych warunkach, głównie w środkowej i południowej Hiszpanii. Charakterystyczną cechą tych świń jest ich zdolność do magazynowania tłuszczu w mięśniach (tłuszcz śródmięśniowy), co przekłada się na charakterystyczny marmurkowy wygląd mięsa. Najbardziej cenione są te, które żywią głównie żołędziami (bellota), co nadaje mięsu niepowtarzalny smak i aromat.
Składniki: Szynka wieprzowa, sól, cukier, konserwanty (E-252, E-250) i przeciwutleniacz (E-301). Wartości odżywcze na 100g: Energia 1261kJ/303kcal, Tłuszcze 19.2g, Węglowodany 0.1g z czego cukry 0.1g, Białko 32.3g i Sól 4.85g.