OLIWA ARBEQUINA 250 ml
Opis
Wszystkie oliwy Palacio de los Olivos to tzw. „early harvest”, co odnosi się do procesu zbierania oliwek wcześniej w sezonie niż jest to tradycyjnie robione. Oliwki zbierane wcześnie są zazwyczaj mniej dojrzałe, co wpływa na kilka kluczowych cech oliwy z oliwek. Poniżej więcej informacji na temat tego procesu.
Średnia intensywność zielonej owocowości, dominujące aromaty ziołowe i smak świeżo ściętej trawy, charakterystyczne dla oliwy otrzymywanej z oliwek z wczesnych zbiorów, połączone z nutami banana, jabłka i czerwonych owoców. Świeży i czysty smak, ze zrównoważonymi lekkimi atrybutami gorzkimi i pikantnymi.
Oliwa z oliwek Arbequina to ta, która jest pozyskiwana z oliwek produkowanych przez drzewo oliwne o nazwie homonim. Jest to drzewo pochodzące z Palestyny, które obecnie jest dobrze zakorzenione w kulturze śródziemnomorskiej. Dominuje w uprawach Katalonii, choć plantacje znajdziemy również w Andaluzji i Aragonii. Stanowią one obecnie 2,64% wszystkich hiszpańskich gajów oliwnych. W dodatku jej oliwka jest jedną z najmniejszych, zwykle ma wagę około 2 gramów. Jest to jednak druga najpopularniejsza odmiana oliwy w Hiszpanii.
Oliwa z oliwek Arbequina ma słodki i łagodny smak, dlatego jest używana w kuchni częściej niż inne oliwy o mocniejszym smaku. Jest idealna do rozpoczęcia konsumpcji u dzieci, a także osób, które nie są przyzwyczajone do spożywania oliwy z oliwek, jak to ma miejsce w innych krajach. Możemy ją również wykorzystać do zrobienia majonezu ze względu na jej łagodny smak, a także jako zamiennik masła w wyrobach cukierniczych, zwłaszcza w herbatnikach. W sałatkach doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju owocami, takimi jak kiwi, jabłka czy rodzynki, możemy nawet stosować ją jako dodatek do sałatek owocowych i puree owocowych. Jeśli chodzi o jej aromaty, wyróżniają się jej owocowe nuty banana i jabłka, które wniosą większą świeżość do Twoich potraw. W rzeczywistości, wiele EVOO tej odmiany pozostawia posmak przypominający kaszkę owocową. Dzięki lekkiemu i słodkiemu smakowi, ta oliwa staje się trafionym wyborem dla różnych potraw, które nie akceptują innych odmian oliwek, których smak jest bardziej intensywny. Z tego powodu jest to oliwa z oliwek, która najlepiej zastępuje masło w ciastkach i ciastach, ponieważ jej słodycz potrafi nadać im szczególny charakter, nie wyróżniając się przy tym od pozostałych składników. Oliwa z oliwek Arbequina doskonale nadaje się również do marynowania ryb.
Kwasowość: 0,16 ARBEQUINA
Oliwa ze wczesnych zbiorów:
Termin "early harvest" (wczesne zbiorcze) odnosi się do procesu zbierania oliwek wcześniej w sezonie niż jest to tradycyjnie robione. Oliwki zbierane wcześnie są zazwyczaj mniej dojrzałe, co wpływa na kilka kluczowych cech oliwy z oliwek:
Smak: Oliwki zbierane wcześnie dają oliwę o bardziej intensywnym, świeżym i trawiastym smaku. Oliwa taka często ma też wyraźniejsze nuty gorzkie i pieprzowe w porównaniu z oliwami produkowanymi z bardziej dojrzałych oliwek.
Kolor: Oliwa z wczesnych zbiorów może mieć głębszy, bardziej żywy zielony kolor, co odzwierciedla wyższą zawartość chlorofilu w mniej dojrzałych oliwkach.
Zawartość przeciwutleniaczy: Oliwa z oliwek zbieranych wcześnie zwykle zawiera wyższe stężenie przeciwutleniaczy, w tym polifenoli. Polifenole przyczyniają się do korzystnych właściwości zdrowotnych oliwy z oliwek i są odpowiedzialne za niektóre z jej charakterystycznych smaków, takich jak gorzkość i ostrość.
Kwasowość: Oliwa z wczesnych zbiorów może mieć niższą kwasowość, co jest wskaźnikiem wysokiej jakości.
Trwałość: Wyższa zawartość przeciwutleniaczy może przyczynić się do dłuższej trwałości oliwy i lepszej odporności na procesy utleniania.
Ogólnie rzecz biorąc, oliwa z wczesnych zbiorów jest ceniona za jej wyjątkowy smak i wysokie wartości odżywcze. Jest to produkt luksusowy, który jest szczególnie doceniany przez koneserów oliwy z oliwek i osoby szukające oliwy o wyjątkowym profilu smakowym.