OLIWA ODMIANA PICUAL 500ml
Opis
Jedna z najbardziej utytułowanych oliw na świecie. Zdobywca wielu medali na konkursach zarówno w Europie jak i w Azji, czy Ameryce. Sześć lata z rzędu zwycięzca prestiżowego konkursie World EVOO World Ranking. Niepowtarzalny smak i aromat. Nareszcie dostępna w Polsce. Jesteśmy przekonani, że po spróbowaniu nie będziesz chciał używać innej oliwy.
Wszystkie oliwy Palacio de los Olivos to tzw. „early harvest”, co odnosi się do procesu zbierania oliwek wcześniej w sezonie niż jest to tradycyjnie robione. Oliwki zbierane wcześnie są zazwyczaj mniej dojrzałe, co wpływa na kilka kluczowych cech oliwy z oliwek. Poniżej więcej informacji na temat tego procesu.
Wysoka intensywność owocowa, z przewagą atrybutu zielonego i świeżego, z nutami ziołowymi. Nuty ziołowe przypominające zielone liście, świeżo skoszoną trawę, karczocha i aromatyczne zioła, takie jak bazylia i oregano oraz nuty owocowe pomidora, zielonej skórki banana, kiwi i zielonego jabłka. Zielone i czyste aromaty mieszają się z pozytywnymi i przyjemnymi cechami goryczy i ostrości, które przejawiają się w bardzo umiarkowany i zrównoważony sposób, a także z lekkimi cierpkimi nutami końcowymi.
Kwasowość: 0,18
Swoją nazwę zawdzięcza temu, że oliwka tej odmiany ma kształt zakończony małym czubkiem lub szczytem. Jest to drzewo o dużym wigorze, z krótkimi gałęziami, bardzo odporne na mróz, charakteryzujące się wczesnością produkcji i łatwością uprawy oraz dużą zdolnością adaptacji do różnych warunków klimatycznych i rodzajów gleby. Powstały olej jest uważany za najbardziej stabilny jaki istnieje, czyli taki, który najdłużej utrzymuje swoje właściwości organoleptyczne (smak i aromat) i zdrowotne. Wynika to z wysokiej zawartości polifenoli, naturalnych przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać jełczeniu oleju. Jego skład jest szczególnie zrównoważony dzięki wysokiej zawartości kwasu oleinowego, jednonienasyconego kwasu tłuszczowego o dużym znaczeniu odżywczym, niskiej zawartości kwasu linolowego i wysokiej zawartości tokoferoli (witaminy E). Ta doskonała kompozycja różnych składników zapewnia bardzo wysoką odporność na utlenianie dzięki czemu, w odpowiednich warunkach przechowywania, okres przydatności do spożycia może przekroczyć dwa lata.
ŁĄCZENIE Z JEDZENIEM
Oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia z odmiany picual, zwłaszcza te, które zostały wyprodukowane z oliwek z wczesnych zbiorów - takie jak nasza oliwa Palacio de los Olivos - idealnie sprawdzają się, aby nadać potrawom nutę intensywnego zielonego smaku. Jej intensywne aromaty przypominające pomidory i zielone liście, świeżo skoszoną trawę i owoce takie jak brzoskwinie i zielone banany sprawiają, że jest ona idealnym składnikiem do przyprawiania warzyw, grillowanych mięs, klasycznych letnich sałatek z sałaty, tuńczyka, papryki, cebuli.
Polecamy łączyć ją z serami o i wędlinami o mocnym smaku, z sałatkami, roślinami strączkowymi, sałatkami z makaronem, pieczoną pizzą, gotowanymi i grillowanymi warzywami, mięsami i pieczonymi rybami, a także dla podkreślenia smaku owoców morza. W lecie, wraz z odmianą hojiblanca, jest najlepszą opcją do przygotowania hiszpańskiego gazpacho, salmorejo lub jako dressing do dobrej sałatki z pomidorów z odrobiną mielonego czosnku, oregano lub bazylii i - opcjonalnie - z odrobiną tuńczyka lub makreli z puszki.
DLACZEGO PICUAL ZAMIAST INNYCH ODMIAN?
Chociaż istnieją bardzo dobre oleje z każdej z ponad 200 odmian, które istnieją w Hiszpanii, Picual charakteryzuje się w wyjątkowymi cechami, takimi jak:
Bardzo stabilna oliwa: w przeciwieństwie do innych oliw takich jak arbequina, hojiblanca itp. bardzo dobrze opiera się upływowi czasu, zachowując swoje właściwości organoleptyczne i odżywcze.
Wysoka zawartość naturalnych przeciwutleniaczy (np. polifenole, kwas oleinowy) doskonała równowaga pomiędzy kwasami linolowym i linolenowym.
Wyjątkowy smak w potrawach, będący bardziej uniwersalny niż inne odmiany. Może być stosowany, doskonale łącząc się z wieloma preparatami kulinarnymi i jest lubiany przez większość konsumentów.
Oliwa ze wczesnych zbiorów:
Termin "early harvest" (wczesne zbiorcze) odnosi się do procesu zbierania oliwek wcześniej w sezonie niż jest to tradycyjnie robione. Oliwki zbierane wcześnie są zazwyczaj mniej dojrzałe, co wpływa na kilka kluczowych cech oliwy z oliwek:
Smak: Oliwki zbierane wcześnie dają oliwę o bardziej intensywnym, świeżym i trawiastym smaku. Oliwa taka często ma też wyraźniejsze nuty gorzkie i pieprzowe w porównaniu z oliwami produkowanymi z bardziej dojrzałych oliwek.
Kolor: Oliwa z wczesnych zbiorów może mieć głębszy, bardziej żywy zielony kolor, co odzwierciedla wyższą zawartość chlorofilu w mniej dojrzałych oliwkach.
Zawartość przeciwutleniaczy: Oliwa z oliwek zbieranych wcześnie zwykle zawiera wyższe stężenie przeciwutleniaczy, w tym polifenoli. Polifenole przyczyniają się do korzystnych właściwości zdrowotnych oliwy z oliwek i są odpowiedzialne za niektóre z jej charakterystycznych smaków, takich jak gorzkość i ostrość.
Kwasowość: Oliwa z wczesnych zbiorów może mieć niższą kwasowość, co jest wskaźnikiem wysokiej jakości.
Trwałość: Wyższa zawartość przeciwutleniaczy może przyczynić się do dłuższej trwałości oliwy i lepszej odporności na procesy utleniania.
Ogólnie rzecz biorąc, oliwa z wczesnych zbiorów jest ceniona za jej wyjątkowy smak i wysokie wartości odżywcze. Jest to produkt luksusowy, który jest szczególnie doceniany przez koneserów oliwy z oliwek i osoby szukające oliwy o wyjątkowym profilu smakowym.