Ocet balsamiczny Full Moon Transparentny
Opis
100% Ocet Balsamiczny. Uzyskany wyłącznie z winogron Pedro Ximénez (które można znaleźć tylko w Hiszpanii) i starzony przez 12 lat w beczkach z amerykańskiego dębu, ma intensywny smak, który towarzyszy mu potężna i wyjątkowa moc aromatyczna. Nasz Przezroczysty Ocet Balsamiczny jest naturalnie odbarwiany w 100%, co czyni go wyjątkowym na świecie. Jest idealny do skorupiaków, ryb, sałatek, deserów, lodów.
Full Moon Ocet Balsamiczny Grand Reserve Przezroczysty to wyjątkowy dodatek wyprodukowany wyłącznie z winogron Pedro Ximénez (znalezionych tylko w Hiszpanii). Jest zbierany podczas pełni księżyca w październiku i starzony przez 12 lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Jego smak jest intensywny z delikatnym akcentem, towarzyszy mu unikalny aromat. Dzięki jego przejrzystości kolor jedzenia nigdy nie zostaje zmieniony, a jego nadzwyczajny smak czyni go wyjątkowym jako przyprawę. 1. Nagroda Innowacji 2013 i finalistka Nagrody Innowacji SIAL Paryż 2014. Zalecane zastosowanie: Idealny do mięsa, owoców morza, sera, owoców czy lodów. Połączony z oliwą z oliwek Full Moon staje się wykwintnym daniem, zalecanym do sałatek, gazpacho, owoców morza, pomidorów, sosów, grillowanych mięs i ryb.
Co to jest ocet balsamiczny?
Ocet Balsamico to fermentowany ocet uzyskiwany z gotowanego soku winogron. Jako specjalność z Włoch nazywa się Aceto balsamico Tradizionale di Modena i musi spełniać bardzo konkretne warunki:
- Jego kwasowość musi wynosić co najmniej 6 procent.
- Jego kwasowość może pochodzić tylko z wina.
- Jedynym dozwolonym dodatkiem jest karmel.
- Musi być produkowany tradycyjną metodą.
- Musi dojrzewać co najmniej 60 dni.
- Musi być wykonany z zagęszczonego soku winogron z włoskiej prowincji Modena lub prowincji Reggio Emilia.
- Musi być wyprodukowany w jednym z tych dwóch regionów.
W tradycyjnym procesie produkcji mus winogronowy jest gotowany i filtrowany. Następnie dodaje się część 10-letniego octu balsamicznego oraz inną część świeżego wina. Powstała mieszanina dojrzewa w drewnianych beczkach w różnych temperaturach przez kilka miesięcy. Ocet balsamiczny uzyskuje swój specjalny aromat i ciemny kolor dzięki przechowywaniu w drewnianych beczkach. Ponieważ woda paruje w trakcie okresu dojrzewania, staje się coraz gęstszy. Tradycyjny ocet balsamiczny z Włoch dojrzewa co najmniej 12 lat.
Teraz pare słów o Full Moon Gran Reserva. Chociaż Full Moon, ocet balsamiczny z Pago Baldio San Carlos, nie może być nazywany Aceto balsamico di Modena z przyczyn prawnych, ponieważ przecież nie jest produkowany w jednej z dwóch włoskich prowincji, z pewnością można go porównać z oryginalnym Aceto balsamico. Ponieważ Gran Reserva z domu San Carlos dojrzewa przez 12 lat w drewnianych beczkach. Jest robiony z czystego soku winogronowego i jest wolny od wszelkich dodatków.