Oliwa odmiana PICUAL/ARBEQUINA Duo gift box

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 99,00 zł

Cena regularna:

99.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Dwie oliwy w odmianie arbequina i picual w przepięknym opakowaniu typu giftbox. Idealne na prezent na każdą okazję. Przepiękne opakowanie docenią koneserzy nie tylko dobrego smaku, ale i wyglądu.

Wszystkie oliwy Palacio de los Olivos to tzw. „early harvest”, co  odnosi się do procesu zbierania oliwek wcześniej w sezonie niż jest to tradycyjnie robione. Oliwki zbierane wcześnie są zazwyczaj mniej dojrzałe, co wpływa na kilka kluczowych cech oliwy z oliwek. Poniżej więcej informacji na temat tego procesu.

Średnia intensywność zielonej owocowości, dominujące aromaty ziołowe i smak świeżo ściętej trawy, charakterystyczne dla oliwy otrzymywanej z oliwek z wczesnych zbiorów, połączone z nutami banana, jabłka i czerwonych owoców. Świeży i czysty smak, ze zrównoważonymi lekkimi atrybutami gorzkimi i pikantnymi.

Oliwa z oliwek Arbequina to ta, która jest pozyskiwana z oliwek produkowanych przez drzewo oliwne o nazwie homonim. Jest to drzewo pochodzące z Palestyny, które obecnie jest dobrze zakorzenione w kulturze śródziemnomorskiej. Dominuje w uprawach Katalonii, choć plantacje znajdziemy również w Andaluzji i Aragonii. Stanowią one obecnie 2,64% wszystkich hiszpańskich gajów oliwnych. W dodatku jej oliwka jest jedną z najmniejszych, zwykle ma wagę około 2 gramów. Jest to jednak druga najpopularniejsza odmiana oliwy w Hiszpanii.

Oliwa z oliwek Arbequina ma słodki i łagodny smak, dlatego jest używana w kuchni częściej niż inne oliwy o mocniejszym smaku. Jest idealna do rozpoczęcia konsumpcji u dzieci, a także osób, które nie są przyzwyczajone do spożywania oliwy z oliwek, jak to ma miejsce w innych krajach. Możemy ją również wykorzystać do zrobienia majonezu ze względu na jej łagodny smak, a także jako zamiennik masła w wyrobach cukierniczych, zwłaszcza w herbatnikach. W sałatkach doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju owocami, takimi jak kiwi, jabłka czy rodzynki, możemy nawet stosować ją jako dodatek do sałatek owocowych i puree owocowych. Jeśli chodzi o jej aromaty, wyróżniają się jej owocowe nuty banana i jabłka, które wniosą większą świeżość do Twoich potraw. W rzeczywistości, wiele EVOO tej odmiany pozostawia posmak przypominający kaszkę owocową.  Dzięki lekkiemu i słodkiemu smakowi, ta oliwa staje się trafionym wyborem dla różnych potraw, które nie akceptują innych odmian oliwek, których smak jest bardziej intensywny. Z tego powodu jest to oliwa z oliwek, która najlepiej zastępuje masło w ciastkach i ciastach, ponieważ jej słodycz potrafi nadać im szczególny charakter, nie wyróżniając się przy tym od pozostałych składników. Oliwa z oliwek Arbequina doskonale nadaje się również do marynowania ryb.

 

Kwasowość: 0,16 ARBEQUINA

PICUAL

Chociaż istnieją bardzo dobre oleje z każdej z ponad 200 odmian, które istnieją w Hiszpanii, Picual charakteryzuje się w wyjątkowymi cechami, takimi jak:

Bardzo stabilna oliwa: w przeciwieństwie do innych oliw takich jak arbequina, hojiblanca itp. bardzo dobrze opiera się upływowi czasu, zachowując swoje właściwości organoleptyczne i odżywcze.

Wysoka zawartość naturalnych przeciwutleniaczy (np. polifenole, kwas oleinowy) doskonała równowaga pomiędzy kwasami linolowym i linolenowym.

Wyjątkowy smak w potrawach, będący bardziej uniwersalny niż inne odmiany. Może być stosowany, doskonale łącząc się z wieloma preparatami kulinarnymi i jest lubiany przez większość konsumentów.

 

Oliwa ze wczesnych zbiorów:

Termin "early harvest" (wczesne zbiorcze) odnosi się do procesu zbierania oliwek wcześniej w sezonie niż jest to tradycyjnie robione. Oliwki zbierane wcześnie są zazwyczaj mniej dojrzałe, co wpływa na kilka kluczowych cech oliwy z oliwek:

Smak: Oliwki zbierane wcześnie dają oliwę o bardziej intensywnym, świeżym i trawiastym smaku. Oliwa taka często ma też wyraźniejsze nuty gorzkie i pieprzowe w porównaniu z oliwami produkowanymi z bardziej dojrzałych oliwek.

Kolor: Oliwa z wczesnych zbiorów może mieć głębszy, bardziej żywy zielony kolor, co odzwierciedla wyższą zawartość chlorofilu w mniej dojrzałych oliwkach.

Zawartość przeciwutleniaczy: Oliwa z oliwek zbieranych wcześnie zwykle zawiera wyższe stężenie przeciwutleniaczy, w tym polifenoli. Polifenole przyczyniają się do korzystnych właściwości zdrowotnych oliwy z oliwek i są odpowiedzialne za niektóre z jej charakterystycznych smaków, takich jak gorzkość i ostrość.

Kwasowość: Oliwa z wczesnych zbiorów może mieć niższą kwasowość, co jest wskaźnikiem wysokiej jakości.

Trwałość: Wyższa zawartość przeciwutleniaczy może przyczynić się do dłuższej trwałości oliwy i lepszej odporności na procesy utleniania.

Ogólnie rzecz biorąc, oliwa z wczesnych zbiorów jest ceniona za jej wyjątkowy smak i wysokie wartości odżywcze. Jest to produkt luksusowy, który jest szczególnie doceniany przez koneserów oliwy z oliwek i osoby szukające oliwy o wyjątkowym profilu smakowym.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Bestsellery
OLIWA ODMIANA PICUAL 500ml
OLIWA ODMIANA PICUAL 500ml

59,00 zł

szt.
Sól Nordur z jagodami w puszce 100g
Sól Nordur z jagodami w puszce 100g

38,00 zł

szt.
Sól Nordur wędzona w puszce 100g
Sól Nordur wędzona w puszce 100g

38,00 zł

szt.
Sól Nordur 125 g
Sól Nordur 125 g

29,00 zł

szt.
OLIWA ARBEQUINA  250 ml
OLIWA ARBEQUINA 250 ml

39,00 zł

szt.
OLIWA ODMIANA PICUAL 3L
OLIWA ODMIANA PICUAL 3L

199,00 zł

szt.
Sól Nordur 250g
Sól Nordur 250g

39,00 zł

szt.
Sól Nordur wędzona 100g
Sól Nordur wędzona 100g

29,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl