Sól Nordur 125 g
Opis
We wszystkich naszych procesach technologicznych oraz na każdym etapie produkcji soli korzystamy z energii geotermalnej. Nasz proces produkcyjny polega na minimalnej ingerencji mechanicznej i wykorzystuje naturalną energię geotermalną do podgrzewania wody morskiej, jej parowania, a następnie suszenia płatków soli Nordur. Od początku stawialiśmy wysokie wymagania, aby nasza instalacja produkcyjna była jak najbardziej przyjazna dla środowiska. Z tego, co nam wiadomo, jesteśmy jedyną firmą produkującą płatki soli na świecie, która korzysta z energii geotermalnej do napędzania naszego procesu. Nasze ślady węglowe są praktycznie zerowe, co jest dla nas powodem do dumy.
Zaczynamy od filtrowania wody morskiej zanim trafi ona do naszego zbiornika parowego, aby zapewnić najwyższą jakość soli morskiej. W procesie filtrowania usuwane są jedynie zanieczyszczenia i pozostałości wodorostów, a sól zachowuje swój naturalny skład mineralny. Następnie przeprowadzamy gorącą wodę geotermalną przez zbiornik za pomocą wymiennika ciepła z tytanu, jednocześnie stale pompując do niego świeżą wodę morską. W zbiorniku woda morska paruje, a poziom zasolenia wzrasta. Gdy zasolenie osiągnie odpowiedni poziom, roztwór solny jest przenoszony do otwartych kadzi. Jest on ponownie podgrzewany przy użyciu energii geotermalnej, co pozwala na tworzenie się kryształów soli w kształcie piramid na powierzchni. Piramidy solne rosną do góry nogami, a gdy osiągną odpowiedni rozmiar, opadają na dno.
Na tym etapie zaczyna się prawdziwa sztuka tworzenia naszej soli; ludzki dotyk jest kluczowym elementem, ponieważ sól jest zbierana ręcznie, aby precyzyjnie zapewnić odpowiedni smak i teksturę. Gdy płatki soli zostaną zebrane z kadzi, są suszone przy użyciu ogrzewania geotermalnego. Następnie przechodzimy do etapu pakowania, a płatki soli są gotowe do spożycia.
POŁĄCZENIE RZEMIOSŁA, ROZWIĄZAŃ TECHNICZNYCH I TRADYCJI
Korzystamy z połączenia rzemiosła, rozwiązań technicznych i tradycji, aby tworzyć naszą sól. Wszystkie te czynniki przyczyniają się do istoty naszej pracy - tworzenia niezwykłego produktu, który wzbogaca nasze codzienne życie i sprawia, że każde doświadczenie kulinarne jest wyjątkowe.
Korzystamy z 260-letniej tradycyjnej islandzko-duńskiej metody suszenia soli, w połączeniu z własną technologią w postaci ciśnieniowego zbiornika ze stali nierdzewnej, który jest specjalnie zaprojektowany do gotowania wody morskiej w temperaturze 51°C/124°F w warunkach subatmosferycznych, podobnie jak ciśnienie powietrza na Mount Everest. Ten konkretny proces prowadzi do powstania wyjątkowego roztworu solnego, który zawiera niemal takie same proporcje wapnia, potasu, magnezu i siarczanów jak naturalna woda morska.