Sól Nordur wędzona 100g
Opis
Sól jest wędzona tradycyjnymi duńskimi metodami wędzenia z połączeniem brzozy i dębu, nadając soli wyjątkowy smak i teksturę.
Sól jest wędzona przy użyciu tradycyjnych metod wędzenia z połączeniem brzozy i dębu, co nadaje soli wyjątkowy smak i teksturę. Wysoka zawartość wilgoci w Soli Norður sprawia, że płatki równomiernie absorbują dym, dając niesamowity aromat przypominający dobry whisky. Polecamy Wędzoną Morską Sól Norður do dodania bogatego i wędzonego akcentu do dowolnej potrawy.
Zaczynamy od filtrowania wody morskiej, zanim trafi ona do naszego zbiornika parowego, aby zapewnić najwyższą jakość soli morskiej. W procesie filtrowania usuwane są jedynie zanieczyszczenia i pozostałości wodorostów, a sól zachowuje swój naturalny skład mineralny. Następnie przeprowadzamy gorącą wodę geotermalną przez zbiornik za pomocą wymiennika ciepła z tytanu, jednocześnie stale pompując do niego świeżą wodę morską. Wewnątrz zbiornika woda morska paruje, a poziom zasolenia wzrasta. Gdy roztwór solny osiągnie odpowiedni poziom zasolenia, jest przekazywany do otwartych kadzi. Jest on ponownie podgrzewany przy użyciu energii geotermalnej, co pozwala na formowanie się kryształów soli w kształcie piramid na powierzchni. Piramidy solne faktycznie rosną do góry nogami, a gdy osiągną odpowiedni rozmiar, opadają na dno.
Na tym etapie zaczyna się prawdziwa sztuka tworzenia naszej soli; ludzki dotyk jest kluczowym elementem, ponieważ sól jest zbierana ręcznie, aby precyzyjnie zapewnić odpowiedni smak i teksturę. Gdy płatki soli zostaną zebrane z kadzi, są suszone przy użyciu ogrzewania geotermalnego. Następnie przechodzimy do etapu pakowania, a płatki soli są gotowe do spożycia.
"Nasza produkcja soli polega na łączeniu dwóch sił natury; energii geotermalnej i Oceanu Arktycznego."