Sól Nordur z jagodami w puszce 100g
Opis
Płatki soli są mieszane z ręcznie zbieraną mieszanką jagód, co nadaje słoneczny i słodki smak dzikich jagód. Polecamy Morską Sól Norður z Jagodami do mięsa, takiego jak dziczyzna, a jej intensywny, fioletowy kolor ozdobi dowolną mieszankę warzyw, ziemniaków czy sałaty.
Czy kiedykolwiek odwiedziłeś Islandię jesienią? Liście na krzewach borówki zmieniają kolor na jasnoczerwony i tworzą piękną paletę barw z zielonym, żółtym, pomarańczowym i brązowym. Wybraliśmy borówki, ponieważ są one naturalną częścią islandzkiego krajobrazu. Wielu Islandczyków wychowuje się na corocznych jesieniach zbierających borówki, a borówki z niebem, mlekiem i cukrem są popularnym deserem.
Zaczynamy od filtrowania wody morskiej, zanim trafi ona do naszego zbiornika parowego, aby zapewnić najwyższą jakość soli morskiej. W procesie filtrowania usuwane są jedynie zanieczyszczenia i pozostałości wodorostów, a sól zachowuje swój naturalny skład mineralny. Następnie przeprowadzamy gorącą wodę geotermalną przez zbiornik za pomocą wymiennika ciepła z tytanu, jednocześnie stale pompując do niego świeżą wodę morską. Wewnątrz zbiornika woda morska paruje, a poziom zasolenia wzrasta. Gdy roztwór solny osiągnie odpowiedni poziom zasolenia, jest przekazywany do otwartych kadzi. Jest on ponownie podgrzewany przy użyciu energii geotermalnej, co pozwala na formowanie się kryształów soli w kształcie piramid na powierzchni. Piramidy solne faktycznie rosną do góry nogami, a gdy osiągną odpowiedni rozmiar, opadają na dno.
Na tym etapie zaczyna się prawdziwa sztuka tworzenia naszej soli; ludzki dotyk jest kluczowym elementem, ponieważ sól jest zbierana ręcznie, aby precyzyjnie zapewnić odpowiedni smak i teksturę. Gdy płatki soli zostaną zebrane z kadzi, są suszone przy użyciu ogrzewania geotermalnego. Następnie przechodzimy do etapu pakowania, a płatki soli są gotowe do spożycia.
"Nasza produkcja soli polega na łączeniu dwóch sił natury; energii geotermalnej i Oceanu Arktycznego."